Met mijn gastouderopvang Het Kind Centraal ben ik voorstander om het kind op een filosofische wijze uit te dagen in zijn of haar ontwikkeling. Ik vind dat de vragen wie, wat, waarom, wanneer en hoe best een prominente plek mogen innemen op jonge leeftijd.
Eigenlijk gebeurt het filosofisch denken bij kinderen al op een hele natuurlijke manier. Bij peuters van twee jaar draait het in deze leeftijdsfase vooral om het woord Nee. Bij vier jaar zitten kleuters al vol met vragen als waarom, waarom en waarom? Vanaf de zesde jaar gaan veel basisschoolkinderen op zoek naar hun eigen identiteit. De onbevangen kijk van zelf ontdekken, vind ik een belangrijke eigenschap en filosofische waarde. Daarbij respecteer ik natuurlijk ieder ander denkend mens waaronder cultuur en levensovertuiging.
De droom
Bij een filosofische grondslag hoort ook een droom of ideaal. Ieder mens wordt geboren met een ontdekkingsreis in het vooruitzicht. Gedurende deze reis ontdekken we wie we zijn, wat we willen en waar het ons naar toe leidt. Niet ieder mens zal deze reis heel bewust maken. Ook de doelen die we ons daarin stellen zullen heel verschillend zijn. Het leven kent daarbij natuurlijk vele soorten van verleidingen. Aan ouders, familie en ook gastouders de taak om kinderen op jonge leeftijd goed op weg te helpen bij hun levensavontuur. En daarbij zijn de wijze Griekse filosofische woorden – Ken U Zelve – voor mijn gastouderopvang Het Kind Centraal een goed uitgangspunt.